Lydbok fra Tibi.no

Personer med en ulike lærevansker kan søke om tilgang på lydbøker fra Tibi – Biblioteket for tilrettelagt litteratur, tidligere NLB.no. Lydbøker kan være et nyttig alternativ dersom du strever med å lese vanlig skrift.

Opplesing av bøker kan høres på via appen Lydhør, som er tilgjengelig både på Iphone og Android. Bruken av appen er ganske selvforklarende, og vi oppfordrer til at du prøver ut selv. Vi anbefaler å bruke appen, men det er også mulig å bruke nettsidene. Begge alternativene er ganske enkle å orientere seg i, og de fleste bøkene er lest inn på en god måte. Husk å notere ned påloggingsinformasjonen!

Lydbøker kan også være en god måte å lære seg et nytt språk på, da man kan høre uttalen og ordene mens man følger med i teksten.

For at du skal få tilgang på Tibi.no, må skolen kunne stille med en diagnose eller lignende. De søker for deg, og trenger kun grunnleggende informasjon. Du vil få påloggingsinformasjonen på eposten din. Herfra kan du fikse alt selv, spør selvfølgelig viss du trenger hjelp.

Et par forslag til studieteknikk
Det er viktig at du bruker studieteknikk aktivt når du lytter til lydbøker. Du må velge den studieteknikken som passer deg best, og det krever litt prøving og feiling.

Et alternativ er lytte og skrive. Lytt til lydboken og skriv samtidig ned det viktigste du hører. Dette kan hjelpe deg med å forstå og huske informasjonen bedre. Det kan være at det lønner seg å stoppe etter hvert avsnitt og skrive ned noen stikkord, eller lenger viss du har nytte av det.

Av og til så må man gjenta det man leser og/eller lytter på for å få med seg hele innholdet.

Still deg selv spørsmål mens du lytter til lydboken, dette kan hjelpe deg å forstå og huske informasjonen bedre.

Viss du sitter sammen med flere som leser eller lytter til samme tekst, lønner det seg ofte å diskutere informasjonen som har kommet frem i lydboka.